Usein kysyttyä

Usein kysyttyä


Kysymys: Eivätkö kaikki kosmetiikkatuotteet ole eläinkokeettomia, koska EU laki kieltää sen?

Vastaus:

  • Vaikka kosmetiikan eläinkokeet ovat EU:ssa kiellettyjä, voi yritys kuitenkin tehdä EU:n ulkopuolella eläinkokeita muiden alueiden markkinoita varten.

  • Yritys voi mainostaa luopuneensa eläinkokeista, mutta se voi silti ostaa ainesosia alihankkijoilta, jotka tekevät eläinkokeita.

  • Suuri osa kosmetiikan uusista ainesosista tutkitaan esimerkiksi lääke- tai kemianteollisuutta varten, jolloin eläinkokeita voidaan edelleen käyttää. Voit lukea lisää täältä.


K: Voinko luottaa yrityksen omiin pupu-logoihin tai luonnonkosmetiikka-sertifikaatteihin?

V: Ehkä, ehkä ei:

  • Merkintä voi pitää paikkansa, ja olla silti tahallista harhaanjohtamista. Esimerkiksi tuotteen yksittäisiä raaka-aineita on saatettu testata eläimillä, vaikka lopullista valmista tuotetta ei olisikaan testattu.

  • Luonnonkosmetiikan sertifikaattien vaatimuksiin kuuluu mm. tuotteen luonnollisuus, ympäristöystävällisyys ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Sertifikaatit kieltävät eläinkokein testattujen ainesosien käytön ja lopputuotteiden testaamisen elämillä. Valitettavasti jäljelle jää kuitenkin aukko, joka sallii kolmannen osapuolen eläinkokein testaamien ainesosien käytön. Eli itse yritys ei siis saa olla sotkeutunut eläinkokeisiin, mutta jos joku muu yritys on tehnyt tai teettänyt eläinkokeet, voi sertifikaattiin hyväksytty yritys silti ostaa tällaisia raaka-aineita. Luonnonmukainen ei siis aina tarkoita automaattisesti samaa kuin täysin eläinkokeeton.  Voit lukea lisää täältä: Sertifikaattien viidakossa.


K: Ovatko eläimillä tehdyt kokeet niin pahoja?

V: Ovat. Perinteisiä eläinkokeita ovat esimerkiksi seuraavat:

1) Draizen testi on silmänärsytystesti, jossa paikalleen kiinnitetyn kanin silmään tiputetaan tutkittavaa ainetta. Vaikutusten seuranta kestää useista päivistä viikkoon. Koska kaneilla on herkät silmät eikä kyynelnestettä juurikaan ole, tutkittava aine ei pääse huuhtoutumaan pois. Aineet voivat aiheuttaa silmän kirmelyä, tulehtumista ja jopa syöpymistä.


2) Ihonärsytystestissä esim. marsun iho ajellaan paljaaksi, sitä saatetaan naarmuttaa rikki ja siihen sivellään testattavaa ainetta. Toisissa tapauksissa aine ruiskutetaan ihon alle. Tarkkailu kestää useita päiviä.


3) LD50- testillä selvitetään tuotteen myrkyllisyys. Ainetta annetaan koe-eläinryhmille eri suuruisina annoksina, jotta nähdään, mikä määrä tappaa puolet eläimistä. Testin yhteydessä ei voida antaa kivunlievitystä, joten se on eläimelle äärimmäisen tuskallinen.K: Miksi luottaa kansainväliseen eläinkokeettomaan listaan (Animalian kosmetiikkalista)?

V: Tämän standardin täyttävät yritykset sitoutuvat seuraavanlaisiin ehtoihin:

1) Yritys ei tee eikä teetä eläinkokeita, eikä ole osallisena eläimillä testaamisessa nyt eikä tulevaisuudessa.


2) Yritys ei osta ainesosia, valmistusreseptejä eikä tuotteita sellaisilta toimittajilta, jotka ovat tehneet tai teettäneet eläintestejä tai olleet osallisena eläintesteissä sen päivämäärän jälkeen, josta alkaen yritys on sitoutunut noudattamaan standardia.


3) Yrityksen on vaadittava KAIKILTA raaka-aineidensa toimittajilta säännöllisesti kirjalliset vakuutukset, joissa ne osoittavat täyttävänsä kohdassa 2 asetetut ehdot.


4) Yrityksen on läpikäytävä vähintään kolmen vuoden välein riippumaton tarkastus, jossa sen eläinkokeettomuus varmistetaan.